Vitens waar is die €296.732 euro gemeenschapsgeld?

,

Goed, dat vitensverhaal, weten we het nog? De gemeente vroeg onterecht precariobelasting aan Vitens, die dit vervolgens doorbelaste aan onze inwoners. Ik stelde daar namens BurgerBelangen vragen over en inwoners kregen hun centen terug. Die afrekening ging doorgaans keurig en dus hebben de inwoners niks verloren, toch? Zo simpel is het helaas niet.

BEDRAG SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Uit de antwoorden op mijn schriftelijke vragen bleek dat inwoners €1.664.268 euro te veel hebben betaald. Dit bedrag is terugbetaald aan Vitens, die het bedrag vervolgens weer terugstortte op de rekening van jullie. Mooi zo!

VEEL GROTERE ONTREKKING UIT JAARSTUKKEN

In de jaarstukken 2022 bleek dit bedrag echter een onttrekking te zijn uit de Voorziening Claims van ruim €1,9 miljoen euro. In de jaarstukken van 2021 stond deze voorziening nog op 1,74 miljoen euro. Uit gesprekken met diverse partijen en betrokkenen, waaronder de gemeente, blijkt ook dat de gemeente al in een vroeg stadium gewaarschuwd is voor het risico van deze vorm van precarioheffing.

Jaarrekening gemeente Wijk bij Duurstede, ontrekking VitensDe uitleg die de gemeente bij deze ontrekking geeft is:

“Met betrekking tot de precariogelden die via Vitens werden ontvangen bestond een juridisch conflict. Eind 2022 is dit geschikt. Er is geen risico meer tot betaling maar een betalingsverplichting ( de betaling is verricht begin 2023). De voorziening is volgens verslaggevingsvoorwaarden daarom per jaareinde opgeheven en geherrubriceerd naar de (kortlopende) schuld.”

Dit lijkt alsof er €1.961.000 euro aan Vitens is betaald. Er is dus tussen 1,9 miljoen euro en de door inwoners betaalde €1.664.268 een gat van €296.732 euro. Wij willen weten waar dat geld is, waarvoor dat geld gebruikt is en waarom wij als raad zo slecht op de hoogte gehouden zijn van een verschil van €296.732 euro. Ook willen we weten wat de kosten zijn van het hierbij komend juridische advies. Pas dan kan je de totale schade goed in beeld brengen.

We begrijpen dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. BurgerBelangen staat voor een bestuurscultuur waarin fouten toegegeven worden, de pijn blootgelegd wordt en er lering uit getrokken wordt. Niet een cultuur waarin fouten onder het tapijt geveegd worden en we doen alsof de burger hier echt geen cent armer van is geworden.

Eerlijk, helder en openbaar. 

We blijven vastbijten!

Freddy Scherpenzeel

Raadslid BurgerBelangen

Vitens waar is die €296.732 euro gemeenschapsgeld?

Goed, dat vitensverhaal, weten we het nog? De gemeente vroeg onterecht precariobelasting aan Vitens,…

Freddy bijt vast: de Vitensgelden en de geheimhoudingsplicht

Freddy bijt vast: de Vitensgelden en de geheimhoudingsplicht “Hoe lang ik nog doorging met die viten…

Burgers betaalden gemeente Wijk bij Duurstede onterecht te veel belasting

Burgers betaalden gemeente Wijk bij Duurstede onterecht te veel belasting In onze gemeente wordt wat…