Hoe honden groene pootjes krijgen en wethouders weigeren uit te voeren

Hoe honden groene pootjes krijgen en wethouders weigeren uit te voeren.

De wijze woorden waarmee onze Burgemeester de raadsvergadering gebruikelijk afsluit galmen na in een lege ruimte. Het gaat over dat de raad dit doet voor Burgers en in dienst staat van hen en hen alleen. De woorden zijn vanavond hun weerklank verloren. Dit was de vergadering waarin zoals elk einde van het jaar, de lokale belastingen, leges en verordeningen worden goedgekeurd. Belangrijk, want zonder goedkeuring valt er niet te besturen. Maar het werd alles behalve dat. We hebben vanavond gekeken naar een ordinair straatgevecht met een nukkige coalitie die het niet voor elkaar kreeg zijn eigen hamerstukken goedgekeurd te krijgen, een college dat een raadsbesluit weigert uit te voeren en duurzaamheid dat als een fikse splijtzwam weer door de vergadering denderde. Wat is hier vanavond gebeurd?

Hondenbelasting
het kan volgens ons niet simpeler, afschaffen die handel. Het gaat al jaren naar algemene middelen. Honden zien er niks voor terug, simpel. Daar was een meerderheid van de raad het mee eens en zo werd hondenbelasting in Wijk bij Duurstede afgeschaft. Zo werkt democratie, denk je dan.
Zo werkt het niet als besloten wordt door het college van wethouders dat zij dat raadsbesluit niet gaan uitvoeren. En zo geschiedde het dat hondenbelasting weer op de agenda kwam. Groenlinks voegde er op het laatste moment een plan aan toe om de hondenbelasting in fases af te bouwen en te besteden aan duurzaamheid en zette ook de door de raad gevraagde bezuinigingen voor duurzaamheid terug op de agenda. Het plan van GroenLinks was simpel: De hondenbelasting bouwen we in gradaties af, het geinde geld gebruiken we voor duurzaamheid. De honden zullen wel groene pootjes gekregen hebben.

BurgerBelangen gelooft in heldere visie
Wij geloven daar niet in. Het is niet eerlijk dat hondeneigenaren betalen voor de duurzaamheid in de gemeente. We snappen de noodzaak van de klimaatdoelstellingen, we begrijpen dat we met zijn allen moeten bijdragen aan het keren van het tij. Maar het ombuigen van potje naar potje naar potje is de grootste fout die je als lokale overheid kan begaan. Daarnaast, we hadden die hondenbelasting al afgeschaft, een goede beslissing. Helder verhaal, daar blijven we graag bij.

Eindklok
om 23:00 stopt een vergadering in onze gemeente om de volgende avond weer door te gaan. De discussie over waarom een college een raadsbesluit niet uitvoert stond nog op het punt van beginnen en het voorstel kwam om morgen door te gaan. Wij onderschreven dat voorstel en ook de SP deed dat van harte. Een meerderheid van de raad besloot dat dat niet nodig was en wilde de verordeningen in stemming brengen.

SP magisch strategisch
VVD, coalitiepartner stemde uit principe tegen de verordeningen. Dan stem je dus tegen je eigen college, je eigen mensen. GroenLinks, die het Duurzaamheidsdossier aan hun neus voorbij zag vliegen deed uit principe hetzelfde. SP, die de discussie, net als BurgerBelangen, over waarom een college van Wethouders de raad ondermijnt wilde voeren, zag zijn kans schoon. Met een strategische stem tegen de algemene verordeningen werd een meerderheid behaald. De algemene verordeningen zijn afgekeurd, de gemeente kan niet besturen. Een patstelling van het hoogste niveau. “We betuigen morgen wel spijt” glimlachte Jeroen Brouwer van de SP.

Wietze, onze fractieleider, voegde daar aan toe “laten we morgen het debat voeren waar het echt over gaat. “ Waarna Iris Meerts als voorzitter de vergadering besloot. Ondermijning, dat laten wij als partij ons écht niet overkomen. Democratie is nog steeds ons grootste goed en daarvoor vechten wij graag.