VVD, DVD en BurgerBelangen samen sterk tegen grote windturbines in Wijk bij Duurstede

,

VVD, DVD en BurgerBelangen samen sterk tegen grote windturbines in Wijk bij Duurstede

Een maand voor de Provinciale Statenverkiezingen kwam de Provincie Utrecht met een oproep. De provincie wil dat inwoners gaan meedenken over de plaatsing van Windturbines in de provincie. Democratie voor Duurstede (DVD), BurgerBelangen (BB) en VVD verzetten zich hiertegen. 

“Wij willen inwoners bij álle vormen van duurzame energieopwekking betrekken, niet alleen bij windenergie”, vertelt Frances Place van Democratie voor Duurstede. “Het is ongehoord om vlak voor de verkiezingen zo’n onderwerp aan te snijden. Na de verkiezingen liggen de kaarten zeer waarschijnlijk anders en zitten we met een lelijke erfenis, ” vult Steven Verhaar als VVD-woordvoerder haar aan.  Nynke Plaatsman-Visser, woordvoerder op duurzaamheid voor BurgerBelangen onderstreept dat dit écht onze inwoners aangaat, omdat een van de grotere zoekgebieden voor windenergie volgens de provincie in onze gemeente ligt. 

Provincie rijdt gemeente in de wielen 
Met de oproep tot participatie rijdt de province ook een gemeentelijk participatietraject in de wielen. Aan de inwoners van Wijk bij Duurstede is al in 2021 beloofd dat zij hun mening mogen geven over verschillende vormen van duurzame energieopwek. Niet alleen over windenergie. Dat brede participatietraject zou dit voorjaar en zomer plaatsvinden. 

De provincie heeft de gemeente van Wijk bij Duurstede echter onlangs in een brief laten weten dat zij nu al de milieueffecten van locaties voor windturbines gaat onderzoeken. Ook dat stuit op verzet van de drie partijen.  ‘Een eerlijk participatietraject mag geen resultaat hebben dat van tevoren al vast staat.’