Tijdelijke opvang asielzoekers in de Mariënhoeve

Vanmorgen heeft het college van Wijk bij Duurstede, bestaande uit burgermeester en wethouders, de gemeente raad via een digitale spoed bijeenkomst geïnformeerd over de noodzakelijke opvang van 100 ongeregistreerde asielzoekers in de korfbalzaal van sportpark de Mariënhoeve. Dit verzoek is afkomstig van de VRU (Veiligheid Regio Utrecht).

Burgemeester Meerts heeft tijdens eerdere vergaderingen al laten weten dat vanuit de overheid een dergelijk verzoek zou komen. De vraag was echter, per wanneer en waar? Op beide vragen is nu een antwoord gekomen, al hadden ook wij niet verwacht dat dit al zo snel zou zijn. Wij staan positief tegenover het opvangen van mensen die dit nodig hebben. De locatie heeft ook bij ons vraagtekens opgeworpen, maar andere locaties zijn er simpelweg niet om een dergelijk aantal mensen op te vangen. Daarom zijn ook wij van mening dat op dit moment de Mariënhoeve de enige logische keuze is voor de tijdelijke huisvesting.

Burgemeester Meerts heeft de raad toegezegd dat de verantwoordelijkheid wat betreft de catering, begeleiding, beveiliging en hygiëne, de VRU hiervoor zal zorgdragen. Mensen die zich niet aan de voorwaarden houden, worden per direct de toegang tot de opvang ontzegd. Ook wij zijn bekend met de mogelijke zorgen die onze burgers nu hebben en houden het dan ook scherp in de gaten.

Gelet op de reacties die wij ontvangen hebben en terug te lezen zijn via de sociale media, roepen wij iedereen op om de kalmte te bewaren. De meeste asielzoekers zijn al geconfronteerd met situaties waar wij zelf ook liever niet in terecht zouden willen komen. Hen opvangen en een tijdelijke rustplaats bieden is het minste wat we voor hen kunnen betekenen.