Schriftelijke vragen: Ondernemers in onzekerheid Kleurrijk uit in Wijk

Het was een drukke week in Wijk bij Duurstede. Sinds de komst van de 100 asielzoekers heerst er onrust. Woensdagavond  31 augustus kregen ondernemers in de binnenstad van Wijk bij Duurstede het teleurstellende nieuws vanuit de gemeente, dat besloten is het Kleurrijk uit in Wijk festival af te gelasten. Naar aanleiding van de noodopvang van asielzoekers in de sporthal van de Mariënhoeve, heerste er teveel onrust in de gemeente. Dit hoorden wij van ondernemers.

Deze ondernemers zijn direct contact gaan zoeken met hun leveranciers en artiesten om te kijken of er nog geannuleerd kon worden. Het organiseren van zo een festival is meer dan alleen een bandje op het podium. Het gaat over de inhuur en aanschaf van beveiliging, extra drank, maar ook de muzikanten, hun technici. Als je als ondernemer zo laat nog wilt annuleren, word je als ondernemer toch geconfronteerd met boetes en annuleringskosten. 

Donderdag vernamen wij het nieuws dat het festival tóch door zou gaan. Pas begin van de middag werden de ondernemers door de gemeente geïnformeerd terwijl er op social media de groenlicht berichten al verspreid werden. De ondernemers zijn hierna als een gek aan de slag gegaan om alles weer op te starten. Dit heeft de ondernemers veel tijd, geld en moeite gekost. En wie gaat dit vergoeden? Pas aan het eind van de middag heeft de gemeente in een bericht laten weten dat het festival gewoon door gaat, maar ze vermeld hier niet dat ze zelf het festival een dag eerder afgelast hadden.

 

Wij zijn van mening dat het college in de afgelopen week, te vaak, te snel, te gehaast en daardoor onzorgvuldig afgewogen beslissingen heeft genomen, waardoor de onrust in onze gemeente ontstaan is en ondernemers onnodig zijn opgezadeld met kosten. Wij geloven als partij daarnaast sterk in eerlijke communicatie. We begrijpen dat deze situatie veel vraagt van een gemeentelijke organisatie.

Om opheldering te krijgen en omdat wij het belangrijk vinden dat wij ook dit geluid uit onze samenleving vertegenwoordigen in de politiek heeft BurgerBelangen schriftelijke vragen gesteld.

Een excuus is wel op zijn plaats, naast compensatie voor de ondernemers. Niet ieders belangen zijn goed afgewogen. Wij wensen iedereen nog veel plezier en gezelligheid toe dit weekend. Laten we met zijn allen er een leuk feestje van maken!