Projectontwikkelaar Windpark Goyerbrug roept Provincie op grootste gedeelte Kansrijk gebied voor windmolens in Wijk bij Duurstede te schrappen.

,

Het was een bewogen avond in de Provincie. Maar liefst 14 partijen vanuit de hele provincie spraken in tijdens de commissievergadering over kansrijke gebieden Windmolens in het provinciehuis van de Provincie Utrecht. Ook Wijk bij Duurstede was goed vertegenwoordigd.

Stap uit de kokervisie
Onder de insprekers waren Nynke Plaatsman-Visser, fractievoorzitter van BurgerBelangen de grootste lokale partij van Wijk bij Duurstede, die namens de twee politieke partijen in Wijk bij Duurstede haar stem liet horen tegen de komst van windmolens in Wijk bij Duurstede.
Ze riep Huib van Essen op om uit zijn kokervisie te stappen als hij het milieu echt zo belangrijk vond.

Ondermijn de democratie niet
Steven Verhaar, dossierhouder van de VVD uit dezelfde gemeente sprak ook in en herinnerde het college van de Provincie aan de grondbeginselen van democratie. Wijk bij Duurstede heeft al aan het RES-bod voldaan en we moeten blijven denken aan de gewone mens, waarvoor deze energietransitie niet betaalbaar is.
Ook de Ewec sprak in en vertelde over convenant wind.

Geen plek voor windmolens in Wijk bij Duurstede volgens nieuwe landelijke conceptnormen
Jeroen van der Sluis van Belangengroep Wijkersloot vlamde met een sterk inhoudelijk betoog over de misvattingen in de PlanMER van de Provincie. De belangengroep Wijkersloot argumenteerde glashelder waarom er volgens de nieuwe conceptnormen van de landelijke overheid, die op 12 oktober 2023 gepubliceerd zijn, geen ruimte is voor Wind op land in Wijk bij Duurstede. Onze gemeente is, simpelweg, te dicht bewoond.

Projectontwikkelaar ontraadt groot deel kansrijk gebied Wijk bij Duurstede
De meest verrassende inspreker was de heer Berends, de projectleider van Windpark Goyerbrug te Houten. De projectleider riep het college op het kansrijke gebied in Wijk bij Duurstede te schrappen omdat er elders meer landeigenaren bereid waren tot wind op land. Hij ziet wel mogelijkheid om twee windmolens in de lijn van windpark Goyerbrug aan de kant van Wijk bij Duurstede toe te voegen, maar zijn voorkeur ligt bij gebied 71 en 74 waar hij minder weerstand van omwonende verwacht.

Dat er geen draagvlak is onder landeigenaren in het kansrijke gebied in Wijk bij Duurstede onderschrijft ook Jeroen van der Sluis. “ Wij hebben de landeigenaren gesproken en spreken tegen dat er enige bereidheid is voor Windmolens in het kansrijke gebied”, aldus van der Sluis. De oproep van de heer Berends stemde hem hoopvol. “ Het is goed te horen dat de heer Berends het kansrijke gebied dat de Provincie Utrecht in Wijk bij Duurstede lijkt te zien als projectontwikkelaar ontkracht.”