Mega zorgfraude Wijk bij Duurstede onder tapijt?

Mega zorgfraude Wijk bij Duurstede onder het tapijt?

Het gonst inmiddels al bijna vier jaar van de geruchten. Wat is er aan de hand met het Gezinshuis en Jeugdgezondheidsinstelling binnen de Gemeente? Waarom staat het pand te koop? Zijn de eigenaren vertrokken? Zijn de kinderen er nog? Wat heeft er hier plaats gevonden en waarom wordt er zo geheimzinnig over gedaan?

Wel zo open

BurgerBelangen heeft echter vanaf het begin, na het goed onderbrengen van de kinderen, aangedrongen op openheid en zich vastgebeten in deze zaak. Het gaat ons aan het hart. Niet alleen omdat het geld dat naar deze instelling is gegaan ook besteed had kunnen worden aan zorg voor anderen, maar ook omdat al kwetsbare cliënten niet de zorg kregen die ze nodig hadden. 

Vertrouwelijk

De voltallige gemeenteraad stemde in eerste instantie in met vertrouwelijkheid op deze zaak. Dit houdt in dat alleen de raad en niemand daarbuiten weet wat de zaak inhoudt. Dit omwille van de privacy en gezondheid van de inwonende cliënten. Toen deze uit huis geplaatst waren bleek de vertrouwelijkheid echter niet geschrapt te worden. Dit duurde maanden. Uiteindelijk is de vertrouwelijkheid vast gehouden met het argument dat deze zaak onder de rechter is, terwijl alle rechtszaken en uitspraken in deze zaak online staan. Van het strafrecht, medisch tuchtrecht en de civiele claim, alles is te vinden. Waarom dus geheimhouding en monddood maken van de raadsleden en verder gaan met de behandeling van dit dossier zonder toezicht van de Raad?

Afgelopen week kregen wij als partij van de verantwoordelijke wethouder Wil Kosterman in privé berichten de wind van voren toen we zaken die al online stonden, nogmaals online herhaalden. Onze lijsttrekker zou uit de school klappen en wij werden via diverse wegen onder druk gezet de berichten te verwijderen. Uiteindelijk kregen we excuses, maar daar gaat het ons niet om. 

Waarom dringen wij aan?

Er is een miljoenenfraude gepleegd. Dat zijn miljoenen die niet naar de zorg gegaan zijn, dat is ook zorg die nooit geboden is aan kwetsbare mensen in onze samenleving die die zorg heel hard nodig hadden en verdienden.De stukken die wij hebben kunnen inzien baren ons zorgen. Dit is onder de ogen van de verantwoordelijke wethouder gebeurd en dát mag nooit meer voorkomen. Het is fraude die bij goed handelen van de gemeente voorkomen had kunnen worden en dat vinden we verschrikkelijk. 

Wij hebben ons vastgebeten in dit dossier omdat wij geloven dat dit nooit meer mag voorkomen, maar óók niet met het label vertrouwelijkheid onder het tapijt geveegd mag worden.  Als je open wilt zijn, wees dat dan ook.

Op de agenda van de raadsvergadering van morgenavond staat dit dossier wederom gepland als een vertrouwelijk onderwerp, maar wij zullen aandringen op openbare behandeling om er zeker van te zijn dat een dergelijke ongekende fraude in openheid besproken kan worden, zodat we hier met zijn allen van leren en dit nooit meer plaats vindt. 

We willen ook antwoorden op de meest prangende vragen, zoals hoe dit had kunnen gebeuren en of de gekozen strategie bij de rechter de beste is? We willen dat het college verantwoordelijkheid neemt en meer dan een persbericht waarin ze ons uitleggen dat ze ook heel erg geschrokken zijn. Iedereen die wij spreken in onze samenleving had namelijk al jaren een vaag onderbuikgevoel bij deze instelling. Hoe heeft dit zo lang kunnen duren en waarom is er zolang over gezwegen?