Markt24: Mij niet bellen

Markt24, mij niet bellen

Met koortsrillingen betreed ik de raadszaal. Ik moet er vanavond zijn want het onderwerp Markt24 staat op de agenda. Erg veel denkkracht is er niet. Zo gaat dat soms.

Waar ik wel scherp op zit is dat er door de gemeente claims zijn uitgevraagd bij partijen. De gemeente heeft actief gevraagd hoeveel schade ze geleden zouden hebben.  De gemeente heeft waar mogelijk álles uitgevraagd. Aan de Rijksdienst Cultureel Erfgoed of we een economisch delict pleegden, aan de aannemer, het museum, de VVV. Alle claims die scenario 2 zouden verzwaren zijn uitgevraagd.

We zijn een partij vergeten: de buren. De buren hadden namelijk in 2020 al een aankondiging
gedaan dat ze de gemeente aansprakelijk stellen voor mogelijke schade en een planschadeclaim zullen indienen mocht die uitbouw er komen. Deze partij dienteen claim in die niet ten goede komt van scenario 1.  Een hele reële aankondiging,  we bouwen in het geval van de uitbouw hun raam
aan de achterzijde letterlijk in. Drie blinde muren op twee meter van een raam alsof het normaal is .
We vroegen hen niks.

Maar het is blijkbaar wel normaal, vanavond wordt met een nipte meerderheid van de raad gekozen voor scenario 1. De volledige uitbouw. De volledige uitbouw is opeens goedkoper dan de gewone restauratie. Het is volgens BurgerBelangen juist een scenario dat jaarlijks structureel meer kost dan scenario 2. Denk aan het onderhoud vande lift, denk aan de risico’s. We vergeten vooral niet de oplopende rentekosten.Ik haal mijn schouders op. We hebben de afgelopen maanden alles uit dit dossier gehaald wat eruit te halen viel en geen centimeter overgeslagen.

Met een motie werd nog getracht voor een sobere uitbouw te gaan. De wethouder zegt toe dat ze er alles aan gaan doen om deze te kunnen realiseren. Gewoon een lift. Het zou mooi zijn

Ik zag vanavond partijen die jarenlang geroepen hebben niet voor die enorme uitbouw te kiezen, zelfs moties hadden ingediend, zwichten voor scenario 1.  Trots keek ik naar mijn partij en ik hoestte nog wat. We zijn consistent geweest de afgelopen jaren, helder en open. Ik voorzie een ‘moneypit’ zoals mijn waarde collega Wietze dat dan noemt. Maar BurgerBelangen heeft het dossier bevochten als een draak die zijn kop kwijt was.

Gefeliciteerd aan de partijen die met dit scenario tevreden zijn. Een mooie overwinning voor jullie. Dat meen ik. Ik feliciteer ook alle pandeigenaren in de binnenstad die met deze uitbouw en warmtepomp een precedent gepresenteerd krijgen voor hun eigen zaak. Maar mij niet bellen als het duurder wordt. Mij niet bellen.   

Nynke Plaatsman-Visser
Fractievoorzitter