Markt24, claimen de VVV en een volledig gesubsidieerd museum écht een miljoen?

Markt24, claimen de VVV en een volledig gesubsidieerd museum écht een miljoen?

Poeh! Ik staar naar de sheets van de powerpoint waar het college ons mee overvallen heeft dinsdagavond. Nog steeds viert het ongeloof hoog tij. Dit kan toch niet zo?

Er is vier maanden overheen gegaan om deze powerpoint zonder onderbouwing onder ogen te krijgen. De uitgewerkte scenario’s blijken in werkelijkheid een magere presentatie. Wat is het verhaal? Er is nog meer achterstallig onderhoud aangetroffen. We krijgen vijf scenarios voorgeschoteld. Ik had eerlijk is eerlijk, op meer uitwerking gehoopt.

Wat waren de scenario’s?
Er zijn vijf scenario’s. 
1. De volledige verbouwing, inclusief volledige aanbouw
2. De volledige verbouwing, inclusief nieuwe uitbouw, zonder erker aan de achterzijde
3. De volledige verbouwing, inclusief aanbouw, met enkel trap en lift in de aanbouw, zonder erker
4. Zonder aanbouw.
5. Stopzetten en verkopen pand. 

Er is als je de lijn van de presentatie volgt maar één mogelijkheid: doorgaan op dezelfde voet. Dat blijkt ook uit het interview met wethouder Kosterman in het AD, diezelfde avond nog. De avond waarop wij als raad pas informatie kregen. Een klap. BurgerBelangen heeft met D66 aan de bel getrokken om de geheimhouding van dit dossier te krijgen. Er zouden claims liggen, maar de stukken noch de informatie of juridische grondslag waarom zaken geheim zouden moeten zijn, hebben we tot die dinsdagavond toe niet gekregen.

Geheimhouding op wat
Dan horen we het, er zouden claims liggen van het Museum, de VVV en de aannemer. Als de raadszaal geen goede stoelen had gehad, was ik er zeker vanaf gevallen. Claims van het Museum dat leeft op onze subsidie? Van een VVV dat net een nieuw bestuur heeft? BurgerBelangen stelt daar hele grote vraagtekens bij. Hierover meer in de volgende, je raadt het wel, geheime, bespreking.

Het lijkt wel of we bewust blind gehouden worden. Ik mis zoveel informatie dat ik me de volgende dag weer genoodzaakt zie in de pen te klimmen. Dat wordt een nieuw WOO-verzoek voor BurgerBelangen. Dit maal naar de Rijksdienst Cultureel Erfgoed over het onderhoud en de controles op dit pand. 

Ik ben bezig met het verzamelen van alle foto’s, documenten, papieren die ik vinden kan over dit pand, als ik gebeld wordt door de Rijksdienst Cultureel erfgoed. Een positief telefoongesprek waar we op zakelijke wijze verwachtingen uitwisselen volgt.  Ze beloven spoedig informatie. Zo kan het dus ook.

We blijven vasthouden. 

Nynke Plaatsman-Visser
Fractievoorzitter BurgerBelangen
nynke@burgerbelangen.nl