Freddy blogt: Dat bewoners niet gehoord worden, ongekend.

Freddy blogt: dat inwoners niet
gehoord worden, ongekend.

De winter heeft zijn intreden gedaan in Wijk bij Duurstede. Aan het gras pronkt de bevroren dauw. Samen met mijn honden wandel ik langs de velden. Door mijn hoofd spookt de raadsvergadering van gisteravond. Als geboren en getogen Cothenaar gaat het project aan de Groenewoudseweg me aan het hart. De twee omwonenden die inspraken staken een glashelder verhaal af. Ze waren goed ingelezen en wederom niet meegenomen door de gemeente. Ook zij werden overvallen door een klip en klaar plan voor woningen in hun nabije omgeving.

Het is het zoveelste project in onze gemeente waar participatie inhoudt dat omwoners geconfronteerd worden met plannen die al zo goed als rond zijn en verder weinig tot geen inspraak hebben. Ik kan me de verontrusting van deze inwoners goed voorstellen. Ik zou zelf ook op zijn zachtst gezegd geen goed humeur hebben als mijn gemeente zo met me omgaat. Dat bewoners strijdbaar zijn voor hun omgeving blijkt uit Sluis Noord waar ze bereid zijn juridische procedures aan te gaan, maar ook hier in Cothen kijken de advocaten al mee. 

Terwijl ik met de honden de hoek omloop besef ik weer dat het best ernstig is dat een participatietraject niet goed slaagt en inwoners ontevreden zijn. Het kan zo een sterk middel zijn, maar kost nu nodeloos tijd en geld. Sinds ik raadslid ben stuit ik keer op keer op participatietrajecten die eerder tot onvrede leiden dan tot een breed gedragen besluit.   Voorbeelden zijn het Wijkhuis, Sluis Noord, Windenergie, Zonnenvelden, Diftar, ik kan nog wel even doorgaan. 

Maandag begint het volgende participatietraject begeleid door niet een van de goedkoopste bureaus van Nederland. Het onderwerp is, niet verrassend met dit college, de duurzame opwek van energie. 

Het baart me na de raadsvergadering van gisteren opeens nog grotere zorgen. Wat kunnen we van deze participatie verwachten? Wordt het niet eens tijd dat wij goed gaan onderzoeken waarom participatie in onze gemeente zo slecht lukt? Wat er nodig is om een project te laten slagen? Is het niet tijd om te leren van onze fouten uit het verleden voordat we het volgende onderwerp inrollen?

Als ik mijn straat inloop besef ik dat ik de behoefte heb participatie bij de wortels aan te pakken. 

Wat gaat er mis? We moeten dit écht gaan evalueren als raad. Ik besluit me er hard voor te maken. Voor de mensen aan de Groenewoudse weg én hun beoogde nieuwe buren, maar eigenlijk voor alle inwoners van Wijk bij Duurstede en het vertrouwen dat zij mogen hebben in hun gemeente en de politiek.

Freddy Scherpenzeel

Freddy is een van de drie raadsleden van BurgerBelangen.  Als geboren Cothenaar voelt hij zich verbonden met projecten als Groenewoudseweg. 

Hij gelooft in wijkgericht werken, samen met inwoners aan goede plannen bouwen en ergert zich groen, geel en blauw aan mislukte participatietrajecten. 

Heb jij vragen of wil je iets kwijt?

Mail Freddy op: Freddy@burgerbelangen.nl