Een terugblik op 2021

Freddy Scherpenzeel blikt terug

In het afgelopen jaar is er weer ontzettend veel gebeurd. Nieuw huis, familieleden in het ziekenhuis beland, andere baan, na drie jaar als algemeen coördinator/bestuurslid (vrijwilligerswerk) gestopt bij de voedselbank, voorzitter geworden van stichting AEDHartstikkeNodig en aangemeld bij een lokale politieke partij.

Van lockdown light, heavy, middelmatig tot avondklok. Dit jaar hebben we het allemaal wel voor onze kiezen gehad. Mij raakt dit niet alleen privé, maar ook zakelijk ben ik er een klein beetje druk mee. Als strategisch adviseur van de voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek (Pieter Broertjes en eventjes Charlie Aptroot) ben je volcontinu op regionaal en lokaal niveau bezig met de maatregelen en de gevolgen daarvan (van lockdown tot code zwart). Daarnaast gaan de “gewone” werkzaamheden ook gewoon door. 

Zo hebben we in gemeente Hilversum bijna wekelijks een demonstratie op en rondom het Media Park, kwam RTL Boulevard na Peter R. de Vries naar het Media Park, P&C-cyclus van de Veiligheidsregio, herijken van verschillende beleidstukken en hebben we de grootste (internationale) cyberdreiging ooit te pakken (google maar eens Log4j). Mijn taak hierin is het adviseren van de burgemeester, het maken van plannen en het afstemmen met de Veiligheidsregio, GGD, raad van bestuur en directeur Ter Gooi ziekenhuis, politie, ambtenaren van de andere deelnemende gemeenten, openbaar ministerie, bewaken en beveiligen,  de CEO van RTL en de andere partners op het Media Park. Kortom een ontzettend interessant, maar druk jaartje……En op de valreep het event Til en Dien en Behind Your Wall georganiseerd. Nogmaals grote dank aan alle sponsoren en Gerrit Onink! Het programma was dit jaar voor jong en oud en het was weer een geslaagd (digitaal) feestje. 

 

Politiek, waarom?

Tja, tijdens mijn studie (2014-2018) begon politiek mij pas een beetje te interesseren. Echter, ik vond de verkiezingsperiode altijd wel heel erg moeilijk. Op welke partij mag/moet ik gaan stemmen? Er zit immers geen partij tussen die helemaal bij mij past. Op sommige thema’s ben ik socialer dan de SP en op sommige thema’s liberaler dan de VVD.

Begin 2018 begon ik -na tien jaar bij de Marechaussee te hebben gewerkt- bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Naast mijn fulltime job begon ik ook als vrijwilliger bij de voedselbank. Ik werkte immers 4 x 9 uur en wat moet je nou met een extra vrije dag in de week?! Enfin… tijdens mijn werkzaamheden bij de gemeente en de voedselbank kwam ik eigenlijk steeds vaker in aanraking met de lokale politiek. Stiekem trok de lokale politiek mij veel meer. De gemeente waar je woont en waar je bent geboren en getogen, dat gaat je aan je hart. Daar wil je het verschil maken! Raadsvergaderingen, nieuwsberichten en allerlei andere info ben ik gaan volgen. In het afgelopen jaar is er in de politiek zowel op landelijk als op lokaal niveau ontzettend veel gebeurd. Zaken waarvan ik denk: dit is vreselijk en dat moet echt anders! Landelijk: toeslagenaffaire, Omtzigt functie elders, liegen en bedriegen (geen actieve herinneringen), 10 ministers afgetreden, ongelofelijke trage coalitieonderhandelingen en etc. Lokaal: het invoeren van Diftar terwijl er voor een grote groep inwoners geen passende oplossing is (bv flatbewoners en appartementen), mislukte participatietraject zonneveld Groenewoudseweg Cothen, communicatie met omwonende over plannen bouwterrein Wijkhuis, communicatie omtrent kleine windmolens, een wethouder is met zachte hand ontheven uit zijn functie,de coalitie die eigenlijk nooit een coalitie is geweest (in de media naar elkaar modder gooien) en etc.

  

Communicatie met inwoners, initiatieven vanuit inwoners, openbaarheid van bestuur en efficiëntie van bestuur zijn een greep uit de opgaven die echt beter moeten.

Van huis uit heb ik geleerd, dat je zelf de handschoen op moet pakken als je wil dat het anders wordt. Zodoende mocht ik na aanmelding in begin 2021 lid worden van dé lokale partij BurgerBelangen en stel ik mij in maart 2022 samen met een mooie club verkiesbaar.

 

2022

2022 wordt hopelijk weer een gewoon jaar, want dat lijkt mij een mooi jaar! Alle bedrijven weer open wanneer zij willen, alle evenementen kunnen weer gewoon plaatsvinden en elkaar weer echt ontmoeten!  Gewoon = geweldig

En ook heel belangrijk: op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan kunt u uw stem uitbrengen voor de nieuwe gemeenteraad. Uw stem doet er echt toe.

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en bovenal gewoon 2022!