digitaal stemmen

,

Digitaal stemmen

Mijn huis is warm, gelijk de thee als ik op de bank kruip om nog even na te denken over wat er vanavond in de voorbespreking allemaal gezegd is. Ik gniffel. Soms zijn onderwerpen een dubbeltje op zijn kant. Je verwacht echt dat het een kant op valt, maar soms komt daar dan opeens de reuring en rolt dat centje volledig van tafel af. 

Vanavond was er een bespreking over digitaal stemmen. Wie kan daar nou tegen zijn? Het is transparant, het is overzichtelijk, je kan van partijen overduidelijk hun standpunten zien per dossier, per jaar, per onderwerp. Het bezorgd de griffie minder werk, de voorzitter ook. Het halve land aan raden en de Nederlandse overheid doet het al. Het brengt politiek in huiskamers. Het is 2022, natuurlijk zijn we voor. Toch?

Ik kon niet minder gelijk hebben. Het is traditie sinds 1850 om de hand te heffen. De hand te heffen. Ik was toen duidelijk nog niet geboren. “Wat als je er als partij nou niet uit bent?”. ‘Dan app je elkaar even om het af te stemmen’ denk ik, gevolgd door als dat niet genoeg is een schorsing. De vraag wordt breed gedragen. Ik snap hem niet. Ondertussen gloeit onze fractieapp.  ‘meegaan met de tijd’ en ‘ minder werk en veel duidelijker’.  We zijn een partij vol jonge mensen, de meeste van ons opgevoed met de digitale wereld en onze oude garde zo bij de tijd dat het geen kwestie is.  ‘Even wennen en weer doorgaan’ zouden ze schouderophalend zeggen. 

Dan valt het woord. Het is traditie. Even voelt de kloof tussen mijn fractie en de raad immens. Traditie, tja. ‘we willen het gevoel van dat moment niet missen’.  Maar het hele punt is, de huiskamer mist het. De kloof tussen politiek en samenleving is groter dan ooit. Men probeert verbinding te vinden in de keuzes die kamerleden, raadsleden maken. ‘Kijk! Omtzigt stemt dit op dat onderwerp!’ en ‘een kamermeerderheid voor dit’. Het zijn die simpele print screens die zaken voor burgers juist heel helder maken. Het brengt de politiek naar de straat. 

Er worden voorstellen geschreven, het proeft of de meerderheid niet voor digitaal stemmen is. Ik neem een slok van mijn thee en benieuwd naar hoe dit dubbeltje uiteindelijk valt. Generatiekloofje denk ik. 

 

Nynke Plaatsman-Visser

Nynke is de fractievoorzitter van BurgerBelangen.  In haar blog schrijft ze over opmerkelijkheden binnen de Waikse politiek.