De boerenmotie, werd hij aangenomen?

De Boerenmotie, werd hij aangenomen?

Daar sta je dan.  Je bent boer, ondernemer, familieman of -vrouw in gemeente Wijk bij Duurstede.  Misschien is jouw bedrijf al generaties in jouw familie. Zojuist heeft de minister voor Natuur en Stikstof je in een brede beleidsnota een kaart gepresenteerd waarin staat dat jij in een gebied je huis én onderneming hebt staan, dat hard getroffen wordt. Dat jij als boer 46% tot 90% moet reduceren in stikstof. Nog nét wel met terugwerkende kracht vanaf 2018.  Je was al voortvarend aan de slag met stikstofreductie, maar innovatie staat nog in de kinderschoenen en is veelal nog niet juridisch houdbaar. Als boer sta je met je rug tegen de muur, meer ruimte erbij kopen, stuit op concurrentie van zonnevelden, zandwinning of projectontwikkelaars. De “boerenbank” wil alleen nog maar boeren financieren die al in het overheidsbeleid passen, de signalen zijn dat andere banken dat beleid zullen volgen.  

 

Er staat in dat plan van de overheid dat de transportsector echt ook aan de beurt komt, dat het onherroepelijk gaat leiden tot onteigening bij sommige boeren en dat jij als boer 8 jaar de tijd krijgt, maar dat de provincie daar nog een jaar vanaf snoept om nog met regionale plannen te komen. 

Stel voor je bent die boer in Wijk bij Duurstede, dan hoop je en mag je verwachten dat de Wijkse politiek zich in dit jaar verdomd hard voor je gaat maken. 

Wij dienden een motie in om op te staan voor onze boeren. Wij geloven dat onze nieuwe bestuurscultuur begint bij de ideefase en je als partij, gemeenteraadslid, vanaf het begin alles moet doen om, als er zo een ingrijpende maatregel boven je gemeente hangt, voor jouw gemeenschap te staan. De motie haalde bij lange na geen meerderheid. Te hard, te vroeg en laten we afwachten wat er nu gebeuren gaat. Misschien gaat de kaart nog van tafel, misschien worden technologische innovaties nog toegevoegd, misschien. 

Misschien is een doodssteek voor ondernemers. Wij geloven, als partij dat we nu op moeten staan, dat we nu moeten zeggen: wij willen als gemeente nu een signaal afgeven richting de provincie. Niet alleen om onze boeren een reële kans te geven stikstof te reduceren én hun bedrijf te behouden. Want dat er iets gedaan moet worden, dat snappen we, maar bovenal voor onze totale gemeenschap. Want raak je de boer, dan raak je de veearts, de ondernemer die hen materialen levert, dan raak je hun werknemers. Het boerenleven is zo vervlochten met onze gemeenschap, dan raak je ons allemaal. 

Onze motie mocht het misschien niet halen,  maar dat wij ons in dit dossier vastbijten, dat staat als een paal boven water. Wij maken liever te vroeg dan te laat een vuist voor onze gemeente. 

Wil jij meedenken? Heb je oplossingen? Wil jij bijdragen aan een beter milieu door realistische plannen? Neem contact met ons op!

 [wpforms id=”1133″ title=”false” description=”false”]

Meer lezen over stikstof: