Blog van de fractievoorzitter: Ondernemerscafé

Blog van de fractievoorzitter: Ondernemerscafé

Een paar maanden geleden liet een ondernemer mij binnen in de prachtig verzorgde onderneming. Ik vroeg hoe de relatie met de gemeente was. Het is altijd belangrijk om zoiets te peilen als raadslid. Ik ontving een diepe zucht. ” Als ondernemer ben je volkomen afhankelijk van of er de wil is om mee te werken. De ene krijgt het wel, de andere exact hetzelfde niet. Ik zit hier klem”.

Gister zaten we als politieke partijen op de ondernemersavond. We hoorden ondernemers met prachtige bedrijven, goed voor soms 100 tot wel 400 vaak lokale werknemers, die ons als raadsleden op het hart drukten dat ze het meedenken van de gemeente wel misten. Ze zoeken een gemeente waar je verteld wordt wat er wel kan, in plaats van wat niet. Een gemeente die meedacht in vergunningen, in oplossingen en samen met je om tafel ging. Geen gesjor om 10 centimeter dakrand, als die tien centimeter een lagere uitstoot betekent.

” vitamine D, van Durven en doen” verwoordde een ondernemer het zo schetsend. Hij had zijn onderneming, hoewel zijn hart in Wijk bij Duurstede lag, verder uitgebreid naar Duitsland. ” We moesten snel opschalen, maar het proces van vergunningen duurde hier 2,5 jaar”, legde hij me later aan een borreltje uit. De locatie in Duitsland werd binnen 9 maanden gerealiseerd en is operatief. De opschaling naar 100 werknemers is in Duitsland in volle gang. Dat zijn 100 werknemers niet in Wijk bij Duurstede.

Er was ook een hele grote groep ondernemers niet. De agrariërs in het buitengebied die stuk voor stuk ook weer werkgelegenheid meebrengen. De groep ondernemers die door overheidsbeleid misschien wel het hardst geraakt wordt nu.

Ik werd geraakt gisteravond. De wil om politiek te bedrijven verdween als sneeuw voor de zon. Ik weigerde mee te gaan in het ” daar moeten we echt wat mee” verhaal. Het probleem bestaat al 18 jaar las ik tussen de regels. De tijd van daar moeten we wat mee is echt al eventjes gepasseerd. Ik ga geen loze beloftes doen als zoethoudertje.  Daar schiet geen ondernemer een stuiver mee op. 

Als het ons als gemeente niet lukt om ondernemers die lokale werkgelegenheid bieden te ondersteunen en faciliteren in hun bedrijf, wat doen we dan? Het is een noot te kraken, misschien met een bitterbal erbij of een ketel toverdrank. Het is bovenal een cultuuromslag die het L.E.F. vergt om hand in eigen boezem te steken en te zeggen: dit doen we gewoon echt nog niet goed.

Daar moeten we wat mee? Ja, maar wel nú dan een actieplan. 

Nynke Plaatsman-Visser 

Fractievoorzitter van BurgerBelangen met een hart voor lokaal ondernemerschap. Vragen of opnmerkingen over dit onderwerp?
Schrijf ons! info@burgerbelangen.nl