Statement spreidingswet

,
symbool van eenheid, teamwork en samenwerking - professionele mensen stockfoto's en -beelden

Als politieke partij volgen wij het Asielbeleid binnen onze gemeente op de voet. Waar je als mens graag mensen in nood opvangt, moet je als politieke partij ook goed kijken naar wat nodig en haalbaar is binnen je gemeente.

Kaders spreidingswet
De spreidingswet is ingevoerd in de vorige regeerperiode. Dit betekent dat het een wet in uitvoering is. Als gemeente moet je dan aan de bak. Gemeente Wijk bij Duurstede deed dit door kaders op te stellen voor de huisvesting van asielzoekers mochten deze aan ons toegewezen worden. BurgerBelangen hamerde toen op de veiligheid en verantwoordelijkheden die een gemeente draagt als zij asielzoekers huisvest.

Een warm welkom en de spreidingswet

Als partij staan wij voor een samenleving waarin wij mensen die door oorlog en ellende hun thuis zijn verloren, een warm welkom geven. Het is onze verantwoordelijkheid om mensen te helpen die in nood zijn door humanitaire crisis, oorlog of geweld. De spreidingswet zorgt er echter voor dat kleine gemeenten, die zelf met de nodige problemen kampen, een onevenredig aandeel moeten leveren ten opzichte van grotere gemeenten die vaak ook al jaren achterlopen in de opvang van asielzoekers. Het succesvol huisvesten en integreren van vluchtelingen hangt nauw samen met de capaciteit van een gemeente. In de huidige situatie heeft Wijk bij Duurstede te maken met ernstige problemen die eerst moeten worden aangepakt.

Woningnood en financiële beperkingen

Wijk bij Duurstede kampt al jaren met een groot tekort aan woningen. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang en veel inwoners kunnen geen betaalbare woning vinden. Het verplicht opvangen van asielzoekers zonder dat hier oplossingen voor zijn, legt extra druk op een toch al gespannen situatie. Daarnaast heeft onze gemeente te maken met financiële uitdagingen. Het tekort aan middelen maakt het lastig om voldoende te investeren in voorzieningen die nodig zijn voor het succesvol opvangen en begeleiden van nieuwe inwoners. De financiële ruimte ontbreekt om extra kosten te dragen die gepaard gaan met de huisvesting en integratie van asielzoekers.

Gebrek aan capaciteit bij politie en handhaving

Ook onze politie- en handhavingsdiensten staan onder druk. Uit ervaring blijkt dat de opvang van asielzoekers zeker in het begin meer aanspraak doet op deze diensten. Dit leidt niet alleen tot risico’s voor de veiligheid en leefbaarheid van de gemeente, maar belemmert ook de mogelijkheid om vluchtelingen op een verantwoorde manier te begeleiden.

Onze boodschap is duidelijk: wij willen vluchtelingen een warm welkom bieden, maar dat kan alleen als de omstandigheden het toelaten. Het oplossen van de huidige problemen binnen onze gemeente moet prioriteit krijgen, zodat we iedereen een eerlijke kans kunnen bieden op een goed leven in Wijk bij Duurstede.