Feit of fabel: We gaan failliet aan de vragen van BurgerBelangen!

Het is nooit saai in de Politiek. De oude politiek werkt met zogenaamde ‘ frames’ over andere partijen. Dit zijn verhalen die feit of fabel zijn, maar die door ze vaak genoeg te herhalen gaan leven in de samenleving. Vaak gebeurt dat om af te leiden van je eigen positie. Het is niet de politiek die BurgerBelangen graag bezigt. Het is roddel en vaak ook een beetje achterklap. Maar we gaan op onze eigen ludieke manier om met verhalen over onze partij die vaak kant nog wal raken. Het is natuurlijk ook wel een beetje smullen.


Wij zette de meest gehoorde feiten en fabels over BurgerBelangen op een rijtje.
Deze week: … … 

BurgerBelangen stelt zo veel schriftelijke vragen dat we failliet gaan.


We horen het vaker. Wij stellen te veel schriftelijke vragen. In 2024 waren dat 8 setjes aan schriftelijke vragen. Hierdoor wordt de ambtelijke organisatie overbelast en zullen we binnenkort overgenomen worden door een andere gemeente. Dat is het frame. 

Functie van de raad.
Wij zijn als raadsleden verkozen volksvertegenwoordigers. Wij zijn daarbij jullie stem, de stem van burgers. Dat is een best grote verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid dragen we bij BurgerBelangen met passie en daadkracht. 

Wij zijn zeker weten de partij die de meeste schriftelijke vragen stellen. Dat doen we, zodat we goede besluiten kunnen nemen voor onze achterban. Het is zelfs ons wettelijk recht. Maar nu horen we dus best vaak dat we dat niet moeten doen.

Wat is de realiteit?
In 2024 stelde BurgerBelangen 8 setjes schriftelijke vragen. 1 setje daarvan was onze 1 aprilgrap over de Inductieweg, dus die laten we even buiten beschouwing. Deze vragen kostten in beantwoording 54 uur. 

Gemeente Wijk bij Duurstede is goed voor 157 fte, zo lezen we in de jaarstukken. Per week betekent dit dat 150 bevlogen ambtenaren 5662 uren maken. 1 uur, 1 minuut en 45 seconde daarvan wordt besteed aan het beantwoorden van vragen van BurgerBelangen
Dat is 0,001% van de ambtelijke capaciteit. 

Geen wethouder
Hoewel we een van de grootste partijen zijn, is BurgerBelangen bij de benoemingen van de wethouders buiten de boot gehouden. Dat maakt ons officieel een oppositiepartij. Nu hebben partijen met wel een wethouder het voordeel dat zij ook meer informatie via die wethouder krijgen. Het is volkomen logisch dat een oppositiepartij dan ook meer vragen stelt.  Sterker nog, wij zien dat als een noodzaak om onze taak richting de burger, die voor ons gekozen heeft goed te kunnen uitvoeren.

Als wij als raadspartij niet meer 0,001% van de ambtelijke capaciteit mogen raadplegen om onze besluiten goed voor te bereiden, dan is de democratie inderdaad wel failliet.

Wij bestempelen hem dus als

FABEL!