Conceptvervoersplan: dramatisch voor onze gemeente

Inleiding:
Op 14 april 2025 heeft de provincie Utrecht een enquête gepubliceerd waarin inwoners gevraagd worden hun mening te geven over het conceptvervoersplan 2026. Wij roepen iedereen op deze enquête vóór 12 mei 2025 in te vullen. Vergeet ook de petitie niet, want dit concept is naar onze mening een zeer slecht plan voor Wijk bij Duurstede. In deze blog leggen we uit waarom.


Wat is het conceptvervoersplan 2026?
De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor het regionale openbaar vervoer. Via een eerdere aanbesteding is Keolis als vervoerder geselecteerd. Deze zal vanaf de dienstregeling die ingaat op 14 december 2025 onder de naam U-OV het regionale busvervoer uitvoeren. Keolis heeft hiervoor een conceptvervoersplan opgesteld met nieuwe lijnen en routes voor een periode van tien jaar.


Wat verandert er op hoofdlijnen?
• Industriegebied Broekweg wordt beter bereikbaar met drie nieuwe bushaltes.
• Nieuwe, luxer uitgeruste bussen moeten meer comfort bieden.
• Door route-aanpassingen wordt de reistijd van en naar Utrecht verkort.
Klinkt goed, toch? Helaas zijn de gevolgen voor onze gemeente verre van positief.


Wat betekent dit voor buslijn 56?
Lijn 56 start en eindigt voortaan bij industriegebied Broekweg. Hierdoor vervalt bushalte Busstation. Reizigers moeten dan te voet of met de fiets naar haltes zoals Amstel, Enk/Frankenhof, Voorwijk of De Geer.
Richting Amersfoort kan men gebruikmaken van buslijn 341 vanaf het Busstation en overstappen op lijn 56 bij haltes als Amstel of Kempenaar. In de terugrichting is overstappen lastiger: buslijn 341 rijdt eenrichtingsverkeer en reizigers moeten dan overstappen in Cothen, waar dit niet zonder risico’s is (zie verderop).


Wat betekent dit voor buslijn 41?
Lijn 41 komt te vervallen en wordt vervangen door lijn 341. Deze rijdt vanaf het Busstation via Amstel, Kempenaar en Enk/Frankenhof, dan via de Boterslootweg en Geerweg de stad uit. Haltes zoals Engdijk, Steenstraat/Centrum, Nieuweweg, Voorwijk en De Geer vervallen. Reizigers moeten dus naar andere haltes lopen of fietsen, of eerst met lijn 56 naar Cothen reizen en daar overstappen.


Gevolgen voor reizigers
Hoewel het positief is dat Broekweg beter bereikbaar wordt, is het plan vooral nadelig voor de meeste andere inwoners. De bereikbaarheid van woonwijken vermindert, overstappen worden noodzakelijk en de totale reistijd neemt toe. Dit geldt vooral voor ouderen, mensen met een beperking en scholieren.


Overstappen: niet zonder risico
Reizigers die nu haltes verliezen, zouden volgens het plan overstappen in Cothen. Dat betekent uitstappen aan de N227 (zonder zebrapad of veilige oversteek) en vervolgens oversteken naar de N229 om daar verder te reizen. In omgekeerde richting is de route nóg omslachtiger. Dit is onveilig, zeker in een gebied waar veel fietsende scholieren gebruik van maken.


Minder bereikbaar, minder toegankelijk
Door het verdwijnen van haltes in de Steenstraat en aan de Zandweg wordt het centrum en winkelcentrum De Horden moeilijker bereikbaar voor mensen die afhankelijk zijn van het OV. Ouderen in flats langs de Steenstraat en bewoners van E&E moeten 150 meter extra lopen, volgens de wethouder. Voor mensen in een rolstoel is overstappen fysiek soms onmogelijk. Voor hen vervalt daarmee een essentieel deel van hun mobiliteit.


Onderbouwing van de plannen is zwak
De beantwoording van vragen van de raad is weinig geruststellend. Het lijkt op wensdenken. De woningbouw in Geer 3 is nog onzeker door problemen met netcapaciteit (Stedin) en aansluiting op water (Vitens). 80% van de reizigers maakt nu gebruik van lijn 41. Van de 9 huidige haltes voor de route richting Utrecht vervallen er 5 – dus meer dan 50%. Wij twijfelen sterk aan de tijdwinstberekening. Verschillende reisapps geven verschillende cijfers. Er lijkt geen eenduidige onderbouwing te zijn.


Teken de petitie!
Binnen 72 uur is de online petitie al meer dan 4.000 keer ondertekend. Ben jij ook van mening dat dit plan een bedreiging vormt voor onze bereikbaarheid? Vul dan de enquête van de provincie vóór 12 mei in en teken de petitie:

formulieren.provincie-utrecht.nl

https://petities.nl/petitions/behoud-bushaltes-centrum-steenstraat-nieuweweg-voorwijk-de-geer-lijn-41/signatures?locale=nl


Burgerbelangen dient motie in
Het college heeft tot 25 mei de tijd om een zienswijze in te dienen bij de provincie. Alleen tijdens de raadsvergadering van 20 mei kan de gemeenteraad het college oproepen om in actie te komen. Daarom heeft Burgerbelangen alvast een motie ingediend. We hopen op brede steun vanuit de raad.

Voor deze blog zijn de volgende bronnen gebruikt:

– vervoersplan 2026: Concept: https://www.provincie-utrecht.nl/sites/default/files/2025-04/Concept%20Vervoerplan%20Utrecht%20Buiten%202026%20V2.pdf

– raadsmemo: https://wijkbijduurstede.parlaeus.nl/vji/public/bestuursdocument/action=showdoc/gd=800a2a8228208a0002a200a2092886f8/Raadsmemo_-_Concept_vervoerplan_2026_OV_provincie_Utrecht.pdf#search=busvervoer

– Schriftelijke vragen en antwoorden BurgerBelangen: https://wijkbijduurstede.qualigraf.nl/vji/public/question/action=showanswer/gd=280aaaa28228000002a2000029829afa/antwoord_voor_SV2025-18_BB_Busvervoer.pdf

– Schriftelijke vragen en antwoorden SamenWerkt: https://wijkbijduurstede.qualigraf.nl/vji/public/question/action=showanswer/gd=2822a028820a0a2002a208a0a182384e/antwoord_voor_SV2025-17_SW_Vervoerplan.pdf