Noodkreet CDW

18 juli 2024. Voor me lag de koffer klaar om op vakantie te gaan. Vakantie geeft altijd een dubbel gevoel. Niets doen zit niet echt in mijn aard. Hoe doe je dat eigenlijk? Rustig aan doen?  Ook op mijn werk is het druk geweest de laatste jaren. Eerst was er de coronacrisis, toen kwam Oekraïne opvang, asielopvang en de liquidatie van Peter R. de Vries. Telefoontjes en mails beantwoorden en opdrachten uitzetten, het stopt in mijn werk niet als je op vakantie bent. 

Uiteraard is het als je eenmaal op je vakantieadres aankomt ook wel weer lekker. Heerlijk weer, lekker eten en drinken, goed gezelschap en even terugkijken op het afgelopen jaar. Het is uiteraard ook een voorrecht dat ik op vakantie mag en daar ben ik me zeker bewust van. Alleen er blijft dan toch altijd iets aan mij knagen. Afijn, na het lezen van een paar boeken en luisteren naar podcast over politiek en psychologie, zag ik in mijn inbox een mail vanuit de griffie. Ik open de mail en zag als bijlage een brief vanuit CDW met als onderwerp ‘noodkreet’. Mijn eerste reactie was: ‘wat nou weer’. Dit komt vooral omdat we de afgelopen periode al zoveel rare dingen langs hebben zien komen. Oké, we gaan er even voor zitten en open het bestand. In het kort: het bestuur schrijft dat ze een zeer hoge afdracht aan stichting Wijkstsport hebben (bijna 140k per jaar en dit overstijgt de contributie inkomsten) en dat zij sinds 2020 de situatie al meerdere keren (bij verschillende wethouders) hebben aangekaart bij de gemeente. De gemeente heeft tot op heden niet of nauwelijks meegedacht. De gemeente heeft in de tussentijd wel een onderzoek gedaan naar het beheer en tarieven buitensportaccommodaties. Volgens CDW en stichting Wijksport staat dit rapport vol met onjuistheden en is hierdoor de maat vol. 

‘Oké, ik heb het rapport wel voorbij zien komen. Het rapport is volgens de gemeente in samenwerking met Wijksport opgesteld en medio mei door het college vastgesteld en naar de raad gestuurd. Ik sloeg hier niet echt op aan omdat er geen alarmistische dingen in stonden.’ 

In de noodkreet is nog meer te lezen over wat het bestuur allemaal zelf al heeft gedaan. Contributie omhoog, ledenaantal en vrijwilligers omhoog, veld afgestaan, extra inkomsten via allerlei acties gegenereerd en etc. Door de hoge afdracht verwacht het bestuur toch nog een begrotingstekort van 70.000 euro. Als afsluiting meldt het bestuur dat zij zich door de gemeente niet serieus genomen voelen en dat zij niet nogmaals de vereniging in de schulden wil brengen en dat ‘de stekker’ uit de vereniging trekken een realistisch scenario is.

Afijn, genoeg gelezen. Zelf heb ik jarenlang bij SVF gevoetbald en zodoende weet ik hoe belangrijk zo een vereniging is. Uiteraard weet ik dat het bij CDW qua financiën altijd wel lastig was en is. Althans het kwakkelde altijd wel door, maar een tekort van 70.000 euro is echt serieus geld. Gelijk maar even een mail sturen naar de voorzitter om z.s.m. (na mijn vakantie) af te spreken. Dit overleg heeft inmiddels plaatsgevonden. In het overleg hebben wij de situatie van CDW en het door de gemeente opgestelde rapport doorgenomen. Mijn eerste reactie was: ‘eigenlijk zit CDW door de hoge afdracht aan Wijksport en het oude pand gegijzeld. We moeten kijken hoe we dit kunnen doorbreken.’ Ook overhandigde het bestuur ons een reactiebrief vanuit stichting Wijksport omtrent het door de gemeente opgestelde rapport. ‘Jeutje, dat liegt er niet om.’ De directeur van Wijksport zegt in klare taal dat het rapport niet deugt (getallen en feiten) en dat ze het niet eens zijn met het proces omtrent het opstellen van dit rapport.

Met verbazing heb ik die brief tot mij genomen. In het gesprek uitgelegd dat wij vanuit Burgerbelangen het vrijwilligers-, verenigings- en het sportleven ontzettend hoog hebben zitten en dat wij uiteraard alle zeilen bij willen zetten om te kijken of we kunnen helpen. Als eerste stap zullen we de financiële cijfers (CDW, stichting Wijksport) op gaan vragen en uiteraard gaan we ook schriftelijke vragen stellen omtrent het rapport en de reactie van Wijksport op het rapport.

Achtergrondinformatie op dit dossier:

Schriftelijke vragen:

Meer blogs van Freddy Scherpenzeel:

Motie sportpark Marienhoeve

Motie sportpark Marienhoeve

Lees hier de motie van Freddy https://wijkbijduurstede.notubiz.nl/document/14538550/2/M2024-014+BB+V…

Noodkreet CDW

Noodkreet CDW

Voetbalvereniging CDW uit Wijk bij Duurstede kijkt aan tegen een financiële strop door te hoge bijdr…

motie veiligheid asielopvang

motie veiligheid asielopvang

Asielzoekers hebben recht op opvang en onderdak in een opvanglocatie gedurende hun asielprocedure. A…

BurgerBelangen motie over armoedebeleid gaf 227 gezinnen in 2023 een extra steuntje in de rug.

BurgerBelangen motie over armoedebeleid gaf 227 gezinnen in 2023 een extra steuntje in de rug.

Eind 2022 kwam BurgerBelangen met een motie om als gemeente extra financiële steun te geven aan gezi…

Spreidingswet, waar blijft onze strategie?

Spreidingswet, waar blijft onze strategie?

Ik loop met mijn honden over de Dijk langs de grens van onze gemeente. Ik kijk over de haven en de d…

Vitens waar is die €296.732 euro gemeenschapsgeld?

Vitens waar is die €296.732 euro gemeenschapsgeld?

Goed, dat vitensverhaal, weten we het nog? De gemeente vroeg onterecht precariobelasting aan Vitens,…