De onzichtbare drempels van het leerlingenvervoer in Wijk bij Duurstede

Het is nu vakantie, maar zodra de zomervakantie voorbij is, gaan de meeste kinderen weer naar school. Sommige lopen, anderen nemen de bus of de fiets, en sommige kinderen worden met de auto gebracht. 
Helaas is het niet voor ieder kind vanzelfsprekend om in een auto te zitten, of op de fiets om naar school te gaan. 


Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen en waarvan de ouders hen niet zelf kunnen brengen. Het leerlingenvervoer werkte goed totdat er een groot probleem ontstond.
De gemeente stelde de optie open dat de kinderen 2/3 dagen met het leerlingenvervoer worden gebracht. De ouders zouden de kinderen dan zelf moeten brengen op de overige schooldagen. Dit is niet mogelijk voor de ouders, want velen van de ouders werken en hebben hierdoor geen tijd om hun kind te brengen. Ook hierdoor kregen ouders stress. 

Daarnaast hebben de ouders brieven ontvangen die voor hen de druppel waren om in actie te komen. In eerdere brieven werden niet veel documenten gevraagd over hun kind of kinderen, maar sinds kort wel. Bovendien was de periode voor het aanvragen van leerlingenvervoer slechts twee weken. Het aanvragen moet elk jaar opnieuw gebeuren, wat een van de stressfactoren is die ouders ervaren. Leerlingenvervoer zou een eenvoudig proces moeten zijn voor ouders.

In de brieven werd nooit een excuus aangeboden aan de ouders. Hoewel een excuus nu te laat komt, had de communicatie in de brieven beter kunnen zijn, met meer empathie richting de ouders.

BurgerBelangen heeft tijdens de raadsvergadering van 2 juli een motie ingediend om een informatieavond te houden voor ouders over het leerlingenvervoer. Deze motie werd verworpen.

Op 4 juli hebben vier moeders die gebruikmaken van het leerlingenvervoer een inloopavond georganiseerd voor alle ouders en geïnteresseerden om hun verhalen over het leerlingenvervoer te delen en samen de problemen te bespreken die zij ervaren. Ook wij van BurgerBelangen waren aanwezig om naar de ouders te luisteren.

Enkele ouders wilden zelf inspreken tijdens de raadsvergadering van 9 juli om hun ervaringen met het leerlingenvervoer te delen en het belang ervan te benadrukken. Tijdens deze vergadering werd opnieuw een motie ingediend over het leerlingenvervoer. Dankzij de verhalen en de aangepaste motie werd deze unaniem aangenomen.

Hoewel de motie is aangenomen, zijn de problemen nog niet opgelost. Er is nog steeds geen oplossing gevonden voor de periode waarin het leerlingenvervoer slechts enkele dagen per week rijdt. In de meest recente brief over het leerlingenvervoer wordt dit probleem aangekaart, maar wordt ook gevraagd of ouders zelf willen rijden. Hiervoor krijgen de ouders die willen rijden, een vergoeding van 0,23 Euro per kilometer. Dit is voor de meeste ouders niet mogelijk. Veel ouders werken, waardoor het niet past qua tijd, of ze hebben niet het juiste vervoer, zoals een auto waarin een rolstoel past.

Het probleem van het leerlingenvervoer is nog niet opgelost, maar wij blijven de ouders steunen en zoeken samen naar een oplossing.

De ouders krijgen uiterlijk twee weken voor het einde van de schoolvakantie meer te informeren. De gemeente laat dan  weten door welke vervoerder het kind in de overbruggingsperiode vervoert zal worden en hoe dit vervoer eruit zal zien. Twee weken van tevoren is een korte periode, en wij denken dat de ouders hierin veel stress krijgen. Verder laat de gemeente wel weten dat hun gedurende zomerperiode om de twee weken contact hebben met een groep ouders. Daarnaast vertelde de gemeente dat de ouders geïnformeerd worden via diverse kanalen, zoals hun website. 

Op 13 augustus hebben de ouders een brief ontvangen dat voor alle kinderen vervoer is geregeld vanaf 26 augustus. Dit is fantastisch nieuws, maar het is heel jammer dat de ouders zoveel stress hebben ervaren door de problemen rondom het leerlingenvervoer. 

Voor komend schooljaar is het vervoer geregeld, maar er moeten aanpassingen komen door de gemeente voor het leerlingenvervoer. Als de gemeente slaagt om de veroudering aan te passen om in nog minder gevallen aangepast vervoer toe te kennen, krijgen de ouders nog meer stress en dat willen wij als BurgerBelangen zeker voorkomen! 

Het leerlingenvervoer blijft een belangrijk onderwerp wat (volgens mij) sowieso elk jaar aandacht moet krijgen binnen de raadsvergaderingen in de gemeente.