Het is donker op straat. De straatverlichting heeft voor de zoveelste keer een storing. Dat we in Wijk bij Duurstede te maken hebben met een systeem dat storingsgevoelig is, is inmiddels klip en klaar. Het frustreert ons als partij. Goede straatverlichting is belangrijk voor de veiligheid van onze inwoners. Wat is er aan de hand en wat moet er gebeuren?
Wil jij ook dat het licht aan gaat?
Een gemeente heeft nooit de doelstelling om winst te maken.
Toch geloven wij als BurgerBelangen dat je als gemeente wel ondernemend kan zijn binnen de taken die je hebt. Onderhandelen met leveranciers, effectief besturen en zorgen dat je op een ondernemende wijze je taken uitvoert horen wat ons betreft bij de taken van een toekomstgerichte gemeente.
Wij geloven in ondernemerschap, in alle lagen van de samenleving dus ook als gemeente. De openbare verlichting is een goed voorbeeld van een zaak waarbij ondernemerschap vanuit de gemeente een verschil had kunnen maken.
Met 1 miljoen extra op onze rekening hadden we het probleem van de straatverlichting ook direct kunnen aanpakken!
Als partij is goed ondernemerschap binnen onze gemeente dan ook een van de speerpunten in ons programma.
Dit kan en móet beter in de toekomst!

1 miljoen te veel betaald van gemeenschapsgeld
Het contract met de vorige beheerder Citytec liep af. De straatverlichting was storingsgevoelig en citytec heeft toen de gemeente aangeboden dat zij de straatverlichting terug konden kopen voor een bedrag van 2,2 miljoen euro. BurgerBelangen heeft, juist door die storingsgevoeligheid van het systeem nooit geloofd in die waarde en stuurde aan op goede onderhandelingen. Toen dat in Wijk bij Duurstede niet gebeurde, hebben wij naburige gemeente Bunnik geattendeerd op deze zaak. . In Bunnik was hetzelfde aan de hand. Bunnik ging niet akkoord met het aanbod van Citytec en ging in beroep. Na een rechtzaak bleek de straatwaarde van de verlichting slechts 50% van de door Citytec voorgestelde waarde waard te zijn. Dit zijn van die gevallen waarin je hoopt geen gelijk te hebben. Je hoopt dat er wel onderhandelt wordt, voor de inwoners. Zodat we 1 miljoen hadden kunnen steken in het verbeteren en verduurzamen van het systeem.

Proactief richting de toekomst
Gedane zaken nemen geen keer, we kunnen alleen naar de toekomst kijken. Wij vinden het zeker in de donkere maanden van groot belang dat onze inwoners in het donker veilig over straat kunnen. Er is inmiddels een nieuwe partij die de straatverlichting gaat beheren. Wij zullen dus de druk op het college opvoeren om hier met een gerichte aanpak te komen. Wat hebben we geleerd van het verleden? Wat gaan we nu doen om deze situatie te verbeteren? Hoe geven zij het beleidsplan openbare verlichting vorm en welke oplossingen zijn er korte termijn om dit te verbeteren?


Openbare Verlichting, te veel betaald!
Wijk bij Duurstede, 27 augustus 2021. Op 15 juli stelde BurgerBelangen fractie schriftelijke vragen aan het college over het beheer van de openbare verlichting. Volgens