Werkgroep Jeugd

,

Liep ik daar in hartje Londen, om 10 uur in de ochtend met mijn kopje koffie door Notting Hill Park. Heerlijk rustig, genietend van het mooie weer, toen mijn telefoon ging: “Ja, Suraphon, heb je het al gezien? Je bent geciteerd door de wethouder!” Ik dacht: Geciteerd? En inderdaad, de wethouder had me genoemd en wenste me heel veel succes met het geven van een stem aan de jeugd in onze wijk. Dat was echt een verrassing!

Dat gaf me meteen een flinke dosis energie. Een week later zaten we dan ook al aan tafel voor de eerste bijeenkomst van de werkgroep jeugd. Wat een leuke en gemotiveerde groep mensen hadden we verzameld! We begonnen meteen met brainstormen over allerlei belangrijke onderwerpen.

waaronder het drugs gebruik onder jongeren en wat is er in de gemeente allemaal voor de jeugd te doen en missen we mogelijk iets? En daar kwamen ook goede ideeën uit:

• Een jeugdhonk opzoeken of oprichten, een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

• Een jeugdpanel opzetten dat zelf onderzoekt wat de jongeren missen en hen daarbij actief betrekken.

Nadat we deze ideeën hadden besproken, zijn we naar de gemeente gegaan met onze vragen over de jeugd. We wilden bijvoorbeeld weten of de gemeente hetzelfde beeld heeft als wat onze inwoners over een aantal hangplekken aandragen, of de gemeente het drugsgebruik in beeld heeft en of er mogelijk extra voorzieningen voor de jeugd te realiseren zijn.

We bespraken ook de veiligheid rondom het speelpark. Kinderen en jongeren voelen zich vaak minder veilig door de oudere jeugd met fatbikes/scooters, vuurwerk en drank/drugs. Handhavers en politie gaan nu de hotspots, waar jongeren zitten, vaker meenemen tijdens hun rondes. Daarnaast wordt er gestart met de uitvoering van een preventieplan met betrekking tot drugs en alcohol, met voorlichtingen op scholen. Daarnaast gaven wij aan dat we bezig zijn met het opzetten van een jongerenpanel. De ambtenaren van de gemeente gaven aan dat ze graag aan willen sluiten bij het (nog verder te ontwikkelen) jongerenpanel.

In een notendop: er is ontzettend weinig te doen in onze gemeente. Hierdoor gaat men hangen en vervelen, wat zich soms uit in vernielingen en een onveilig gevoel voor anderen. Onze speerpunten zijn:

• De mate van veiligheid met betrekking tot de jeugd op vaak de hotspots uitzoeken.

• Activering en activiteiten: misschien een jeugdhonk creëren dat door de jeugd zelf wordt geleid.

Op naar een nog leukere en veiligere wijk voor onze jeugd! Wil je ook bijdragen aan een betere omgeving voor onze jongeren? Sluit je dan aan bij de werkgroep jeugd. Samen kunnen we echt een verschil maken!